Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
-

 

Ερώτηση
Και
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Προς
Τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής


Θέμα: Δρομολογιακές συνδέσεις Ελλάδας-Τουρκίας

Οι Ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στις πορθμειακές συνδέσεις Ελλάδας-Τουρκίας τελούν υπό καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού, δεδομένου ότι υπάγονται σε μια σειρά υποχρεώσεων, οι οποίες απορρέουν τόσο από την ελληνική, όσο και από την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία περί ναυσιπλοΐας (κανόνες ασφαλείας), για τους περιηγητικούς πλόες και μεταφορές και περί λειτουργίας των ναυτιλιακών εταιρειών (εργατική νομοθεσία, φορολογία, κτλ), καθεστώς στο οποίο δεν υπάγονται οι ανταγωνιστές τους, από τη γειτονική Τουρκία. Αυτό το δυσμενές, για τα Ελληνικά πλοία, καθεστώς εντείνεται από το γεγονός ότι η πλειοψηφία των υπό Τουρκική σημαία πλοίων διανυκτερεύουν στα Ελληνικά λιμάνια, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα λειτουργικά τους έξοδα, ενώ το αντίστοιχο δε συμβαίνει με τα Ελληνικά πλοία.

Τα υπό Τουρκική σημαία πλοία, που εξυπηρετούν αυτούς τους διεθνείς πλόες, δεν είναι, μάλιστα, υποχρεωμένα να διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των επιβατών, των φορτίων και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Επιπρόσθετα, υπάρχουν πολλές καταγγελίες, για την αξιοπλοΐα κάποιων εξ’ αυτών, όπως στις δρομολογιακές γραμμές Μυτιλήνης-Τουρκίας, ενώ τα πρόστιμα που έχουν υποβληθεί για παραβάσεις, φαίνεται πως δεν εισπράττονται, λόγω μη ύπαρξης ελληνικού Α.Φ.Μ.

Πολλές από αυτές τις εταιρείες λαμβάνουν, σε σημαντικό βαθμό, επιδοτήσεις από το Κράτος-σημαίας τους, με αποτέλεσμα να διατηρούν τις γραμμές, ανεξαρτήτως οικονομικών όρων λειτουργίας. Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης, είναι η δραματική μείωση του αριθμού των δραστηριοποιούμενων ελληνικών εταιρειών στις συνδέσεις αυτές, γεγονός που ουσιαστικά οδηγεί σε υπονόμευση της Ελληνικής παρουσίας σε μία ομολογουμένως ευαίσθητη περιοχή.

Χαρακτηριστική είναι η εγκατάλειψη των γραμμών αυτών, τα τελευταία χρόνια, από τα υπό ελληνική σημαία και συμφερόντων πλοία, όπως, για παράδειγμα, στη γραμμή Ρόδου-Μαρμαρίδας, όπου, τα τελευταία 2-3 χρόνια, δεν υφίσταται παρά μόνο ένα τουρκικής σημαίας και συμφερόντων πλοίο. Το ίδιο συμβαίνει και στη γραμμή Μυτιλήνη-Αϊβαλί.

Παράλληλα, οι Τούρκοι ανοίγουν νέες γραμμές προς τα ελληνικά νησιά, όπως η εποχικές συνδέσεις Καλύμνου-Turgut Reis (ευρύτερη περιοχή Bodrum/ Αλικαρνασσού), και Μυτιλήνης-Φώκαιας, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για δραστηριοποίηση του Λιμένος των Διδίμων (Didim) με Σάμο και Πάτμο. Επιπλέον, δρομολογείται πλοίο, στη γραμμή Μυτιλήνη-Δικελί, με προφανή σκοπό να εκτοπίσει το αντίστοιχο ελληνικό.
Βάσει των παραπάνω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποια είναι τα ειδικότερα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει τα υπό Ελληνική σημαία πλοία που εκτελούν δρομολόγια, από τα ακριτικά Ελληνικά νησιά, προς τους λιμένες της γειτονικής χώρας, διασφαλίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, την παρουσία τους στις παραμεθόριες αυτές περιοχές;
2. Με ποιο καθεστώς διανυκτερεύουν τα Τουρκικά πλοία στα Ελληνικά λιμάνια, ενώ κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη διμερή ναυτιλιακή σύμβαση Ελλάδας-Τουρκίας και δεν είναι συμβατό με το είδος του πλου που εκτελούν, δηλαδή, την πορθμειακή σύνδεση των δύο χωρών, με αποτέλεσμα να εντείνεται ο υφιστάμενος και αθέμιτος ανταγωνισμός των Τουρκικών πλοίων, σε βάρος των Ελληνικών;
3. Έχουν διαπιστωθεί, στα πλαίσια των επιθεωρήσεων από τις αρμόδιες λιμενικές αρχές, παραβάσεις που αφορούν στην ασφάλεια και αξιοπλοΐα των υπό ξένη σημαία πλοίων που δραστηριοποιούνται στις γραμμές αυτές, ή και οποιαδήποτε άλλη εν προκειμένω παράβαση; Εάν ναι, ποιες ήταν οι κυρώσεις που επεβλήθησαν ανά περίπτωση; Παρακαλώ για την κατάθεση όλων των σχετικών εγγράφων.
4. Προτίθεται να προβεί άμεσα η Κυβέρνηση στη λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν την ασφαλή μεταφορά Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών με πλοία, τα οποία θα διαθέτουν υποχρεωτική ασφάλιση για την κάλυψη των όποιων ευθυνών;
5. Ενημερώνονται οι Ευρωπαίοι, και οι υπόλοιποι ταξιδιώτες ότι ταξιδεύουν με ανασφάλιστα και μη τηρούντα τις απαιτούμενες προδιαγραφές πλοία;

 


12.11.2008
Οι ερωτώντες βουλευτές